Kerkorgel

Project: Restauratie kerkorgel
Jaar: 2019
Financiële bijdrage Vrienden: € 8.000 (en € 10.000 door Rotary Bloemendaal)

HET ASSENDELFT-ORGEL VAN DE BLOEMENDAALSE DORPSKERK

De westelijke galerij van de Dorpskerk wordt gesierd door een prachtig klassiek orgelfront van het Assendelft-orgel, dat hoog oprijst boven de balustrade. De toeschouwer zal niet vermoeden dat dit al het vierde orgel is dat in deze kerk heeft geklonken. Het eerste orgel kwam er trouwens pas in 1816 en werd al in 1881 naar Utrecht verkocht. Dat stond trouwens nog niet op dit westelijke balkon, want dat werd pas in 1850 gerealiseerd. In 1881 kwam er pas weer een orgel terug, nu uit Duitsland, een tweeklaviers Ibach-orgel. Dit instrument werd in 1958 verplaatst naar Lunteren. Het derde orgel werd in 1959 geplaatst door de firma W. van Leeuwen uit Leiderdorp. Dit orgel had een eenvoudig strak front dat duidelijk de stijl van deze vijftiger jaren weerspiegelde. Vanaf het begin voldeed dit orgel niet aan de verwachtingen en ook de bekende firma Flentrop was niet in staat het orgel naar wens te intoneren.

Reden om weer om te kijken naar een opvolger, de vierde in de rij. De toenmalige orgeladviseur Klaas Bolt vond bij orgelbouwer Reil in Heerde een daar opgeslagen historisch orgel uit de 18e eeuw, dat laatstelijk afkomstig was uit een kerk in Baflo. Het instrument kon worden toegeschreven aan de beroemde orgelbouwers familie Assendelft uit Leiden. Besloten werd een bijzonder avontuur aan te gaan en dit in vele delen uit elkaar liggende instrument aan te kopen en tegelijk de firma Reil opdracht te geven er weer een echt orgel van te maken. Die restauratie in Heerde nam vele jaren in beslag, waarbij ondertussen ook werd vastgesteld dat tussen de 18e-eeuwse onderdelen ook stukken aanwezig waren die al van een eeuw eerder dateerden. In 1990 werd het Van Leeuwen-orgel tenslotte verkocht aan de Ontmoetingskerk te Zevenhuizen en kon worden begonnen met de montage van het orgel dat in Heerde was opgebouwd. Op vrijdag 12 maart 1993 kon dit nieuwe pronkstuk eindelijk in gebruik worden genomen en bezat de dorpskerk weer een klassiek orgel.

Het orgel bleef in onderhoud bij de firma Reil en in 2019 werd besloten dat het weer tijd was voor een grondige opknapbeurt, waarbij aan de kosten van dit groot onderhoud, naast de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ook de Vrienden van de Dorpskerk financieel bijdroegen.

Ga naar de inhoud