De Dorpskerk

De Dorpskerk is gelegen in het centrum van het oude dorp Bloemendaal midden op het Kerkplein. Anders dan in veel andere gemeentes, waar de oorspronkelijk katholieke kerk na de reformatie van 1581 werd omgevormd tot een protestantse kerk, is deze kerk pas na die reformatie gebouwd tussen 1635 en 1637. De kerk bestond toen uit een kerkzaal met vier stevig afgeschuinde hoeken en een entreeportaal aan de westzijde. Naast de inrichting met kerkbanken en preekstoel, die toen nog tegen de oostgevel was geplaatst, werd het binnenaanzicht vooral gedomineerd door elf prachtige kerkramen van elf verschillende schenkers*.

de dorpskerk bloemendaal

Aan de buitenzijde is de achtkantige vorm nog veel duidelijker te zien, waarbij de suggestie van een centraalbouw nog versterkt wordt door de sierlijk opengewerkte achtkantige toren, die midden op het dak van de kerkzaal staat. Die toren of grote dakruiter is geheel bekleed met lood en wordt bekroond met een smeedijzeren kruis met daarop een windvaan in de vorm van een haan. In de toren hangt een bronzen klok, die al in 1637 in Amsterdam voor deze kerk werd gegoten. Geeft de klok de uren aan, van verre kan op de twee grote wijzerplaten aan weerszijden de tijd nauwkeuriger worden afgelezen.
Pas laat in de 19de eeuw heeft de kerkzaal twee balkons gekregen en een orgel. Dat orgel is intussen al enkele keren vervangen, de laatste keer eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Bij het aanbrengen van de balkons werden ook de preekstoel en de dooptuin verplaatst naar de huidige plaats aan de zuidmuur. Rond 1895 werd de grote aanbouw aan de oostzijde gerealiseerd, waarna de kerk dus aan twee zijden een flink fronton had, aan de westelijke zijde dat van het oude ingangsportaal en aan de oostelijke zijde dat van de nieuwe aanbouw. Tenslotte volgde in 1916 de uitbouw aan de zuidelijke zijde met daarin de huidige consistoriekamer.
Voor de echte liefhebber zijn er om en in de kerk veel bijzondere details te ontdekken. Let buiten op de sierlijke loden pinakels, die de uiteinden van het dak sieren, op de zonnewijzer op de zuidelijke kerkmuur, rechts naast de consistorie, het fraaie tekstbord boven de westelijke toegang. Of slenter langs de verzakte grafzerken in de kerktuin ten noorden en oosten van de kerk. Binnen is het genieten van de fraaie glas in loodramen en van het prachtige houtsnijwerk van de preekstoel , de herenbanken en het toegangsportaal. En tenslotte is er het orgel, een historisch instrument van hoge kwaliteit, rond 1760 gemaakt door Pieter Assendelft en afkomstig uit het Groningse Baflo.
Bij de laatste grote restauratie van 2014/15 heeft de laatste wijziging plaatsgevonden aan de opstelling van het historische meubilair in de kerkzaal, dat in de loop der eeuwen heel wat heeft meegemaakt. Hetzelfde kan gezegd worden over de kerkramen, waarvan over de omzwervingen een boek kan worden geschreven. Resultaat is in elk geval een fraai historisch kerkgebouw, dat is opgenomen in het rijksregister van monumenten. Zo mooi gelegen op het oude Kerkplein met er omheen de sfeervolle kerktuin is het met recht nog steeds het centrum van Bloemendaal.

*Die elf schenkers waren de steden Beverwijk, Hoorn, Leiden, Haarlem, Dordrecht, Alkmaar en waarschijnlijk Edam. De andere schenkers waren de adellijke familie Brederode, De Staten van Holland( goed voor twee ramen) en tenslotte de stichters van de kerk (Johan van de Camer en Sara van der Voort, Johan Claesz Loo en Margriet Aeckersloot, Mathijs van Valckenburg en Geertruyd Willems en Lucas van Valckenburg en Susanna Coijmans, allen samen op één raam).

Voor deze korte geschiedschrijving is gebruik gemaakt van twee boeken, te weten “ Terselver tijt Begostme hier te Predicken” van Jaap den Hertog (2011) en “Bloemendaal 350 jaar kerk en dorp” van Bert Sliggers (1986)

bezichtiging_verhuur-interieur-1030x773

Verhuur van de kerk

Voor culturele evenementen op weekdagen is de Dorpskerk te huur. Voor 2023/2024 geldt het verhuurtarief van €400 per dagdeel.

De Vrienden van de Dorpskerk heeft vrijwilligers ter beschikking die de bezoekers kunnen ontvangen. Het tegen betaling verzorgen van een drankje is bespreekbaar.

Neem voor meer informatie contact op met de penningmeester van de Vrienden 

Ga naar de inhoud